31 December 2011

Nurlizz Slimming Special Edition


Nurlizz 2 Slimming Special Edition *(Jika anda bertuah sahaja-->>Free Nurlizz 2 White -10 kapsul bernilai lebih RM70)

Dapatkan dari Agen Produk Nurlizz yang berdaftar. Pastikan anda menerima resit rasmi untuk mengelakkan produk tiruan. Terima Kasih.


 Bermula 1 Januari 2012
Harga RM228 (1 Botol) / RM 238 (Borneo)
RM600 (Pakej 3 Botol ) / RM630 (Borneo)


"Revealing the secret of nature"




Petua Kulit Cantik!

Tercari-cari tips untuk mendapatkan kulit yang cantik? Mudah jer...nak murah ke nak yang mahal?..hehe gurau jer. Sebenarnya cara tradisional lebih mudah dilaksanakan selain menjimatkan!
Tapi jika nak buat secara 2 in 1 pon lagi afdal..Maknanya cara tradisi + moden. Iaitu dengan bantuan produk kecantikan juga kosmetik. Pastikan yang HALAL okey...

Kulit lebih licin…

Kalau anda inginkan kulit lebih licin dan halus..banyak² kan lah makan tomato ‘coz tomato dapat membantu memperbaiki struktur tisu kulit kita..Selamat mencuba!!

Kulit lebih licin…
Tomato dan epal boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Caranya, parut tomato atau epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher. Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit dan selepas itu cuci dengan air suam. Amalkan selalu untuk hasil yang memuaskan.



Kulit cerah dan berseri
Ambil segenggam kacang hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur. Kacau hingga rata ramuan tadi dan disapu pada muka perlahan-lahan. Setelah lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan menggunakan air suam. Hasilnya kulit muka akan cerah dan berseri.


Kulit muka yang gebu dan licin
Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok-gosok hingga rata, melekit, dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu. Anda akan mendapat kulit muka yang gebu dan licin.


Lagi sesuai jika disuai padankan dengan Nurlizz 2 Slimming, Bukan sahaja dapat tubuh yang langsing, malah kulit juga bertambah licin, tegang dan gebu...klik untuk ------>>INFO

30 December 2011

Kata Muhasabah Diri

Kasih sayang harus dibalas dengan kasih sayang
Dengan itu terjalin ukhuwah yang kukuh.

Berzikir dan berselawat
Usaha mendapat ketenteraman jiwa dan kesenangan hati

Bertaubat kepada Yang Maha Panyayang
Disertai Keikhlasan

Kejayaan yang dicapai haruslah hakiki
Insyaallah kekal abadi.

29 December 2011

Obesiti>>> Mari Baca!

Mari...mari baca...penting sumber pembacaan ni untuk anda. Saya dengan murah hati meletakkan artikelnya di sini beserta dengan sumber. Tak payah dah nak meng'google' ataupun menceduk dari mana-mana source .
Baca yer..jangan segan!

Sumber 1 : nur-lizz.blogspot.com


                   ----->>>

OBESITI DI MALAYSIA - APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN?
Obesiti didefinisikan sebagai lebihan lemak tubuh yang boleh menyebabkan masalah kepada kesihatan. Obesiti berlaku apabila saiz atau bilangan sel lemak di dalam tubuh meningkat (Myers, 2004).


Indeks jisim tubuh atau Body Mass Index (BMI) merupakan kaedah yang digunakan untuk mendapatkan data asas tahap kegemukan dan obesiti. BMI digunakan dengan mengira berat badan dalam unit kilogram (kg) dan  dibahagikan kepada tinggi dalam unit meter kuasa dua (m2 ).

Obesiti merupakan satu penyakit kronik yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit contohnya seperti :
1. Diabetis,
2. Darah tinggi,
3. Penyakit jantung,
4. Kegagalan sistem pernafasan ,
5. Kegagalan system perkumuhan
6. Kanser dan sebagainya.
Menurut satu kajian, (Kelishadi, WHO 2007), kes obesity semakin menular di kalangan kanak kanak dan remaja di negara- negara membangun. Penyakit obesiti merupakan satu faktor utama yang akan membawa kepada rintangan terhadap insulin dan sindrom metabolik. Sindrom metabolik juga adalah tinggi di kalangan penduduk dewasa di Asia.


Di Malaysia, sehingga tahun 2006, 29% penduduk dewasa mempunyai berat badan yang lebih dan 14% mengalami obesiti. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa pada tahun 2015, secara kasar 2.3 bilion  penduduk di dunia akan mempunyai berat badan yang lebih dan 700 juta penduduk dunia akan mengalami obesity


Obesiti di kalangan kanak –kanak & remaja


Di Malaysia, peningkatan masalah obesity dalam kalangan kanak-kanak berumur 7-10 tahun adalah sebanyak 6.6% bagi umur tujuh tahun ke 13.8 % bagi umur 10 tahun. Sebanyak 12.8% peratus daripada kanak-kanak ini adalah lelaki. Masalah obesiti ini juga semakin ketara di kalangan remaja berumur 13-17 tahun.


Kanak-kanak yang mengalami masalah kegemukan adalah berisiko untuk menjadi obes apabila dewasa dan keadaaan ini akan menjurus kepada kewujudan masalah kronik yang lain pada masa hadapan (Chee et al, 2008)

Faktor- faktor yang menyebabkan obesiti
1. Keturunan dan faktor genetik
2. Tiada senaman yang mencukupi
3. Nutrisi yang tidak seimbang/ Pengambilan makanan dengan kadar yang banyak
4. Hormon
5. Pengambilan ubat/ Rawatan
6. Virus
Kanak- kanak dan remaja yang cenderung dalam pemakanan dan aktiviti yang tidak sihat mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi obes.


Standard Pengiraan Obesiti
Pertubuhan Kesihatan Sedunia menetapkan standard Indeks jisim tubuh (BMI) yang berikut untuk dewasa dan kanak-kanak
Standard Untuk Bayi dan Kanak- Kanak


Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah membangunkan satu standard pertubuhan untuk bayi sehingga kanak –kanak berumur 5 tahun yang telah dilancarkan pada April 200.6. Standard ini dipanggil WHO child growth standards.


Walau bagaimanapun disebabkan oleh ketiadaan standard antarabangasa untuk definisi bagi obesity di kalangan kanak-kanak yang berumur 5-14 tahun, cara ukuran obesiti bagi kumpulan ini agar mencabar.


Oleh itu Pertubuhan Kesihatan Sedunia kini sedang membangunkan satu panduan antarabangsa untuk pertumbuhan bagi kumpulan kanak-kanak sekolah dan remaja. WHO child growth standards  ini dibangunkan dengan menggunakan bukti- bukti teknikal dan diharap agar negara-negara ahli Pertubuhan Kesihatan Sedunia dapat mengikut standard tersebut.


Mohana Priya
Persatuan Pengguna- Pengguna Standard Malaysia

Sumber 2 :  http://www.konsumerkini.net.my



Kadar obesiti di Malaysia tertinggi di kalangan negara ASEAN

KUALA LUMPUR: Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan negara ASEAN dari segi paling ramai rakyatnya memiliki obesiti dan tempat keenam di kalangan negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata perkara ini perlu diberi perhatian semua pihak.
"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).
Dr Tan ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada sesiapa yang melanggar peraturan yang ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula di kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.

Katanya, sebanyak 1,266 sampel makanan dianalisis pada 2009 untuk bahan pemanis di mana 7.3 peratus atau 92 sampel didapati melanggar standard yang ditetapkan.

"Manakala pada 2010 sebanyak 2,004 sampel makanan dianalisis di mana 5.4 peratus bersamaan dengan 108 sampel didapati melanggar standard ditetapkan," katanya.
Mengenai tindakan, beliau berkata, selain tindakan mahkamah yang diambil terhadap pihak industri, kerajaan juga mengeluarkan amaran kepada seluruh negara untuk memaklumkan produk yang melanggar Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang tidak dibenarkan.

"Tindakan pihak kementerian adalah dengan melaksanakan pengambilan sampel dari semasa ke semasa untuk memastikan makanan yang dijual di pasaran adalah terdiri daripada makanan yang selamat dimakan," katanya. - BERNAMA 

Sumber 3 :  http://www.bharian.com.my

27 December 2011

Sauna..Aktiviti yang baik untuk kesihatan


Assalamualaikum...
Nampaknyer dah der sawang ckit kat page nih..hehe.Saya dah lap ckit-ckit ngan bulu ayam tadi, dah bersih balik..Today is the very d perfectday to explain about 'SAUNA'
Dah mula la tu nak rojak-rojakkan bahasa..ehmmm..Jom baca!


Aktiviti Mandi Peluh ataupun Sauna selalunya dikaitkan dengan kecantikan kulit. Tapi
sebenarnya, kebaikan sauna bukan setakat tu saja, ia punya manfaat yang cukup besar untuk
kesihatan tubuh. Biarpun begitu, ramai yg tidak punya pengetahuan tentang perkara ini. Berikut adalah beberapa kebaikan dari sudut kesihatan daripada aktiviti mandi peluh yang mungkin anda selalu lakukan.

Keluarkan Toksin dari tubuh
Peluh yg keluar semasa berada dalam sauna bukan sia-sia. Seperti yg diketahui, pori-pori yg
membesar dan mengeluarkan peluh itulah akan mencantikkan kulit. Tapi di samping itu, turut
keluar bersama peluh ialah toksin yg ada dalam tubuh kita. Kesannya kulit akan menjadi cerah dan bersih.

Meningkatkan metabolisme
Bagi kesihatan tubuh, sauna akan meningkatkan degupan jantung antara 50-75% dalam masa 20
minit. Begitu juga dengan kadar metabolisme tubuh, sauna akan membantu meningkatkannya
hingga 20%. Dengan ini, tubuh dapat membakar kalori lebih banyak dan kesannya bertahan
hingga 3 jam kemudiannya. Satu sesi sauna membakar kalori sebanyak 600 kalori!!
 
Kurangkan stress
Faktor inilah yang menyebabkan ramai yang memilih aktiviti sauna bila berasa stress. Biasanya,
setelah selesai melakukan aktiviti sauna, fikiran akan merasa tenang. Stress dan kerisauan boleh
dikurangkan denga sauna hingga membuatkan fikiran lebih damai
 
Sembuhkan masalah kulit
Panas ruang sauna yang biasanya antara 60-105°C akan menyebabkan pembuluh darah melebar
dan tekanan darah meningkat. Hasilnya kulit akan menjadi sihat. Selain itu, masalah kulit seperti
jerawat juga boleh dirawat. Sebabnya, wap panas sauna akan melembutkan jerawat sekaligus
mempercepatkan proses penyembuhannya.
 
Membunuh bakteria & virus
Mandi peluh melalui sauna akan membuat otot-otot tubuh berehat dan membolehkannya
me‘nyah‘ toksin penyebab rasa letih setelah seharian melakukan aktiviti. Aliran darah yang
semakin cepat membantu proses perbaiki sel otot. Selain itu proses pemanasansuhu tubuh ini
juga bermanfaat untuk membunuh sel bakteria dan virus; meningkatkan kemampuan tubuh
mengeluarkan racun sekaligus meningkatkan sistem imunisasi tubuh.
 
KEHEBATAN Mandi Wap Panas di rumah..
Adakah anda prihatin tentang berat badan dan kesihatan anda? Sila perhatikan manfaat bersauna
dan bandingkan dengan kegiatan aktiviti bersukan yang lain:
  • Bersauna selama 15 minit mampu membakar 400-600 kalori.
  • Aerobics selama 30 minit membakar 400 kalori
  • Berbasikal selama 30 minit membakar 250 – 500 kalori.
  • Jogging selama 30 minit membakar 300 kalori
  •  Berenang selama 30 minit membakar 400 kalori
Sauna bilik
Tapi kalau ade modal lebih boleh lah mengunjungi spa-spa yang menawarkan pelbagai harga menarik untuk sauna. Ada yang sauna bilik..untuk suka privasi sorang-sorang. Dan ada juga sauna untuk bawak geng menyembang..maknanya bilik agak luas sikit.Terpulang dengan kesesuaian jiwa anda. 



Sauna Pants



Atau jika nak modal sekali jer keluar..silakan beli alatan sauna untuk letak je kat umah korang..anytime leh guna.





            
Sauna Beg


Sekarang macam-macam produk sauna ada di pasaran contohnya sauna pants dan sauna beg
*Actually aku dah beli dah sauna pants dari ELLY <---kawan lama aku ni..tapi lum try lagi.So bila aku dah der experience barulah kiter story-story yer..






Tips Untuk Kesihatan:
  1. Lakukan mandian wap sauna untuk selama 15 hingga 20 minit setiap kali.
  2. Tiga (3) kali penggunaan seminggu sudah memadai. Anda akan merasai kesegarannya setiap kali
    anda melakukan mandian.
  3. Minum air secukupnya sebelum dan selepas penggunaan sauna. Adalah baik untuk makan buahbuahan
    selepas penggunaan.
  4. Penggunaan ketika kekenyangan adalah tidak digalakkan, memandangkan badan kita pada
    ketika yang sama juga menggunakan banyak tenaga untuk sistem penghadaman.
    Tips Untuk Mengurangkan Berat Badan:
  5. Lakukan mandian 20 minit diikuti rehat selama 15 minit dan sambung lagi untuk selama 10-15
    minit lagi .
  6. Amalkan selang sehari untuk tempoh 2 minggu dan lihatlah hasilnya.
Sumber hasil pembacaanku : LIHAT SINI 

Jadi aktiviti sauna ini amat digalakkan semasa sedang menggunakan Produk Nurlizz 2 Slimming. Sauna dapat membuka liang pori-pori peluh supaya proses pengeluaran peluh menjadi lancar seterusnya proses perlangsingan menjadi semakin efektif..
Untuk tempahan Nurlizz 2 Slimming boleh KLIK-------->>





22 December 2011

iPhone 4S>> Gadget Idaman?

Bila orang cerita-ceriti pasal iPhone 4s ni..leh ternganga mulut sekejap dibueknyer.Memang salute ngan syarikat Apple yang bersusah-payah keluarkan gadget hebat macam ni. Kat Malaysia, baru rasmi  pada hari Jumaat yang lepas dan dilancarkan oleh 3 syarikat komunikasi terbesar iaitu Digi, Maxis dan Celcom.

IPhone 4s boleh dibeli secara online daripada Apple Store dan pengguna hanya perlu ke syarikat telekomunikasi untuk mendapatkan pelan yang bersesuaian.Tapi kadang-kadang mereka mengenakan kontrak yang lama 12 bulan , kadang-kadang 24 bulan. Tempoh ikat kontrak yang lama tu lah membuatkan pengguna perlu membuat pilihan terbaik untuk jangka masa panjang.. Pengguna yang membeli iphone 4s ni bukan jer beli untuk buat panggilan, SMS. MMS, tapi untuk internet, e-mail, laman sosial dan sebagainya. Contoh jika kiter ni jenis individu yang suka buat panggilan banyak ke Celcom, Pelan Celcom adalah satu kelebihan besar sebab mereka menawarkan sehingga 6000 minit panggilan yang digabungkan dalam rangkaian mereka.


Aspek lain yag perlu dipertimbangkan untuk memilih pelan yang terbaik adalah harga dan kos pemilikan. Sebelom sign kontrak pembelian, kita perlu ambil kira aspek seperti kualiti liputan coverage, prestasi, customer service dan suara yang berbeza pada setiap rangkaian yang kiter pilih. Untuk rujukan, pelan yang ditawarkan mengikut data seperti 16Gb, 32Gb dan 64Gb.





Info Nurlizz 2 Slimming

 Sumber : Stokis Mizan
Assalamualaikum geng nurlizz sekalian... saja nak share... semalam saya sempat singgah di office HQ berborak2 dengan Prof.. so .. kesempatan yg ada tu saya gunakan utk menanyakan beberapa aduan dan keluhan segelintir customer utk dapatkan kepastian... so.. saya tempelkan disini sebagai panduan kita bersama

1) Pesakit jantung yang baru lepas operate masuk belon/stemp :
Tk boleh ambil nurlizz sebab pesakit yg macam ni salur darah dia mudah kempis
dan tersumbat... takut pembuluh darah pecah masa herba sedang bertindakbalas.

2) berat tak turun2 walau pun dah makan 2 botol :
customer tu ada tiroid. prof cakap.. tirod umpama seperti main switch dlam badan
kita.. kalau sesorang tu ada tiroid.. apa saja ubat takkan memberikan kesan selagi
tirodnya belum di ubati lagi...

3) demam, sakit tekak, sakit kuat..
tiroid.. ni antara simtom orang yg ada tiroid bila ambil nurlizz

4) perempuan : pendarahan berlebihan atau bukan waktu period.
proses penyembuhan.. biasanye berlaku pada wanita yg mempunyai masalah yang
teruk di bahagian ovari seperti cyst yang telah lama, keputihan yg kuat, sengugut
yg berpanjangan, period yg sangat tidak teratur.

5) berat semakin mningkat jika makan nurlizz.
majoriti manusia di bumi ni adalah dalam blood group ABO.. iaitu A, AB, B & O..
tapi ada 10% manusia mempunyai darah yang pelik iaitu blood group Bombay,
Himalaya, dan macam2 lagi.. orang yg ada darah jenis ni dia akan menunjukkan
kesan yang tebalik.. kalau makan ubat kurus.. dia jadi gemuk.. kalau benda
panas.. dia rasa sejuk.. kalau ngantuk dia tk lh tidur.. dan macam2 lagi.. so kalau
ada umpa orag macam ni.. inform saya.. nanti prof nak buat pemeriksaan lebih
lanjut.

6) Orang yag ada kencing manis & darah tinggi
Boleh.. digalakkan... tapi kena minum byk air 3 kali ganda orang biasa... kerana darah diorang pekat.. nanti akan menyukarkan buah pinggang bekerja.

Sekian.. wassalam

20 December 2011

Kenaikan Harga Nurlizz 2 Slimming Dari HQ Nurlizz Marketing

Salam...
Mohon makluman kepada semua pengguna dan pelawat blog ini.
Kenaikan Harga Nurlizz 2 Slimming
Info juga boleh dilihat dari Sumber : nur-lizz.blogspot.com
atau boleh lihat di SINI


19 December 2011

Lagi testimoni Nurlizz 2 Slimming

Alhamdulillah...testimoni terkini dari customer saya :)



Maklumat lanjut tentang produk Nurlizz 2 Slimming boleh klik SINI ataupun DI SINI

>>>>>Etika Ketika Berblogging- Perkongsian Bersama

Assalamualaikum....Salam hari isnin...
Pepagi buta dah mula terfikir nak jugak tulis sedikit sebanyak tentang hal ini. Ingatan untuk diri sendiri dan juga renungan untuk reader. Even baru sebulan jagung serius nak jadi 'part time blogger' tapi rase terpanggil dah nak tulis pasal hal ini. Sorry sesangat jika ade yang terasa hati atau pon sebaliknya.. just ingatan diri sendiri dan kita semua sahaja.  Kalau kita lihat hari ni, ramai pengguna internet di Malaysia yang telah mempunyai blog. Tak kiralah blog itu berdomain percuma ataupun berbayar. Ramai yang berlumba-lumba nak jadi blogger.Tetapi berapa ramai manusia yang betul-betul faham apa yang harus mereka tulis? Bagaimana cara sebenar untuk menulis? Apakah benda yang patut dan tidak patut di tulis di dalam blog dan adakah blog itu sebagai satu platform untuk mengutarakan pendapat atau ketidakpuashatian diri sendiri?
Perkataan  ciplak @ plagiat @ erti kata lain,copy & paste…= plis jangan jadikan sebagai panduan cara berblogging korang semua...:(
Sebenarnya bukan senang untuk memikirkan idea nak buat blog content, lagi kan pula menaip panjang seela demi kepuasan diri sendiri (even tak de sapa sudi pun nak baca...huhu). Ada cara dan etika yang sopan seiiring dengan adab kita as a Malaysian ..

  • Alangkah baik jika minta izin terlebih dahulu daripada pemilik blog.
  • E-mail tuan tanah kedaung...
  • Edit semula ayat @ gambar ...mgkin ini lebih profesional
  • Tulis atau catatkan link blog asal sebagai sumber rujukan.

Atau saya tempelkan kod etika dari sumber yang saya perolehi...
Kod etika blogger.

1. Penulis blog perlu jujur dan adil dalam mengumpul, melapor dan menterjemahkan maklumat.


2. Tidak memplagiat hasil tulisan.


3. Mengenal pasti sumber yang boleh dipercayai.


4. Tidak menerbitkan maklumat tidak tepat.


5. Membezakan antara maklumat sokongan, komentari dan fakta.


6. Mengakui sebarang kesilapan dan membuat pembetulan dengan segera.


7. Menerangkan tujuan blog dan membuka perbincangan mengenainya kepada penulis blog lain dan orang ramai.


8. Memberitahu sebarang aktiviti yang diadakan, kerjasama dan juga agenda peribadi mengenai blog.


9. Berhati-hati dalam menyiarkan maklumat sensasi yang boleh memberi kesan pada mana-mana pihak.


Sumber kod etika:
Utusan Malaysia Online

Sesungguhnya entry ini hanyalah sebagai ingatan diri sendiri dan juga renungan untuk semua...Mari tunjukkan kewibawaan n keprofesionalan kita sebagai blogger yang berilmiah dan juga beretika..Renung-renung dan timbang-timbangkan...

18 December 2011

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) - Berita Terkini

Apakah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)?
Satu pendekatan pentaksiran bersifat holistik yang menilai aspek kognitif (intelek0, afektif (emosi dan rohani) dan psikomotor (jasmani) selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK).

  1. PBS dalam konteks Pendidikan di Malaysia terbahagi kepada ;
  2. Pentaksiran Pusat
  3. Pentaksiran Sekolah
  4. Pentaksiran Psikometrik
  5. Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK)


Transformasi pentaksiran di Malaysia :-

  1. Mengurangkan peperiksaan pusat
  2. Memartabatkan PBS
  3. Memartabatkan guru dan sekolah
  4. Memberi penekanan aspek intelektual (jasmani, emosi, rohani dan sosial)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bantuan Rakyat 1 Malaysia - Jangan Tertipu Dengan Borang Palsu

Bagi sesiapa yang terlibat tetapi masih belum mengisi borang, bolehlah segera bertindak Maklumat lanjut boleh diakses dengan melayari laman web http://www.treasury.gov.my atau menghubungi talian 1-800-222-500, menurut kenyataan Kementerian Kewangan, lapor Bernama Online.

Daftar bantuan RM500 10 Disember

Pendaftaran permohonan bagi bantuan tunai RM500 untuk meringankan beban kos hidup rakyat yang berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah boleh dibuat mulai 10 Disember ini untuk tempoh sebulan, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Pembayaran bantuan wang tunai hanya akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari tahun depan, katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.
Beliau berkata, borang permohonan akan diagihkan secara percuma di semua Jabatan Pembangunan Persekutuan, pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) serta agensi kerajaan.
Borang yang lengkap diisi berserta salinan kad pengenalan hendaklah diserah di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah terpilih dan semua pejabat cawangan LHDN di seluruh negara. - Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Kewangan Kedua
“Borang yang lengkap diisi berserta salinan kad pengenalan hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah terpilih dan semua pejabat cawangan LHDN di seluruh negara,” katanya.

Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga, merangkumi individu berkahwin, termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa, ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan, individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan dan warga emas sebatang kara.

Ketua isi rumah yang bekerja sendiri juga layak untuk memohon.

Ahmad Husni berkata, pembayaran bantuan berjumlah RM2.6 bilion itu dijangka memberi manfaat kepada 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah di negara ini.
Pada pembentangan Bajet 2012, kerajaan mengumumkan untuk memberi bantuan itu sebagai tanda prihatin dalam usaha untuk membantu meringankan kos sara hidup rakyat di negara ini yang semakin meningkat.
Sumber :
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/DaftarbantuanRM50010Disember/Article/index_html

Wordless @Sunday


17 December 2011

Dosa-Dosa Besar

Untuk Perkongsian Ilmu kita bersama....Renung-renungkan...



Imam Az-Zahabi telah menggariskan sebanyak 71 dosa-dosa besar di dalam bukunya Dosa-Dosa Besar: (Petikan)

  1. syirik (menyekutukan Allah),
  2. membunuh jiwa,
  3. sihir,
  4. meninggalkan solat,
  5. tidak membayar zakat,
  6. berbuka di siang hari pada bulan Ramadhan tanpa keuzuran,
  7. meninggalkan haji padahal ada kemampuan
  8. menderhakai ibu bapa,
  9. memutuskan hubungan kekeluargaan,
  10. zina,
  11. liwat,
  12. liwat kecil,
  13. riba’,
  14. memakan harta anak-anak yatim,
  15. berbuat dusta terhadap Allah dan Rasulullah,
  16. melarikan diri dari medan perang,
  17. pemimpin penipu dan penganiaya rakyat,
  18. sombong dan sejenisnya,
  19. kesaksian palsu,
  20. minum minuman khamar,
  21. berjudi,
  22. menuduh wanita mukminah berbuat zina,
  23. ghulul terhadap harta ghanimah, harta baitulmal dan zakat,
  24. mencuri,
  25. menyamun,
  26. sumpah palsu,
  27. memungut cukai,
  28. memakan barang haram,
  29. bunuh diri,
  30. banyak berdusta,
  31. hakim yang jahat,
  32. menerima rasuah,
  33. perempuan menyerupai lelaki (dan sebaliknya)
  34. lelaki yang membiarkan isterinya berbuat serong (dayus),
  35. muhallil dan muhallal lahu (istilahnya, – cina buta),
  36. tidak menjaga diri dengan saksama terhadap air kencing,
  37. ria’
  38. menuntut ilmu untuk dunia dan menyembunyikan ilmu,
  39. khianat,
  40. mengungkit ungkit pemberian,
  41. mendustakan takdir,
  42. mendedahkan rahsia orang lain,
  43. mengadu domba,
  44. banyak melaknat,
  45. menipu dan mengingkari janji,
  46. membenarkan dukun atau tukang ramal,
  47. derhaka kepada suami,
  48. melukis gambar dan melukis,
  49. memukul wajah, menjerit-jerit, merobek-robek baju, membotakkan kepala dan bersumpah seranah semasa mengalami musibah,
  50. bertindak melampaui batas,
  51. bertindak semena-mena terhadap orang yang lemah, hamba, isteri dan binatang,
  52. menyakiti tetangga,
  53. menyakiti orng Islam dan mencela mereka,
  54. ancaman berbentuk kerosakan, penghasutan yang dilakukan kepada orang beriman dan binatang,
  55. menyakiti hamba-hamba Allah dan bertindak zalim terhadap mereka,
  56. isbal (memanjangkan kain di bawah mata kaki) dengan perasaan sombong,
  57. memakai kain sutera dan emas bagi kaum lelaki,
  58. hamba yang melarikan diri dari tuannya,
  59. menyembelih kerana selain Allah,
  60. menasabkan diri kepada selain bapanya sendiri,
  61. berdebat dan bersengketa,
  62. menahan kelebihan air daripada orang yang memerlukannya,
  63. mengurangkan timbangan dan ukuran,
  64. berasa aman dari murka Allah,
  65. berputus asa dari rahmat Allah,
  66. meninggalkan solat berjamaah lalu mengerjakannya bersendirian tanpa uzur,
  67. terus menerus meninggalkan solat Jumaat dan solat jemaah tanpa halangan,
  68. menyebabkan kerugian dalam wasiat,
  69. pembohongan dan tipu daya,
  70. mengintai orang Islam dan menyebarkan rahsia mereka,
  71. mencela salah seorang sahabat nabi.

16 December 2011

Wordless..Speechless..



MEMORI TAHUN 1992

Kenapa Popeye Makan Bayam?

Mari sambung cerita semalam...semalam nak citer habis-habisan but kepala den dah tak leh fokus bagai...fokus terus ke bantal...hahah..okeh jangan buang masa orang baca karangan mengarut okey.Watak kartun Popeye dicipta oleh Elzie Crisler Segar dan seterusnya dikomikkan pada awal 1929 then terus jadik popular tauu....hebat-hebat....

Suka makan bayam...pastu
Badan jadi kuat...ramai aweks  kenan...hihi
Badan sihat ..otak pon cerdass...sekiannn


Kenapa mesti makan bayam? Sebab bayam amat kaya dengan berbagai vitamin A hingga K. Selain itu, ia juga mengandungi banyak mineral seperti potasium, phosphor, magnesium dan juga zat besi. Serat pada bayam pulak mencegah sembelit..haaa bagus kan.. 

Bayam juga dikatakan boleh mencegah kurang darah, mencegah tekanan darah rendah,memperkuat akar rambut, mencegah penyakit katarak yang berkaitan dengan mata dan juga mencegah kanser.Jadi masa zaman kartun Popeye ni, bayam tersangatlah hot masa tu sehingga jualannya meningkat 33% kat US. Kalau ikutkan budak2 bukan suka pom makan sayur kan...tapi watak kartun Popeye ni telah merubah segala-galanya. Padahal banyak lagi sayur lain dan buah-buahan yang memang lebih kandungan nutriennya berbanding bayam...Tapi tadahal punye...diorang still taksub lagi ngan watak Popeye makan bayam sampailah 70 tahun...huhuhu...

Walau apepon, bayam tetap sedap kan,dan memang banyak beri manfaat kepada kesihatan manusia. i saje je nak pening kan kepala u all ngan citer Popeye ni...hehehhe..K Selamat Makan Bayam!


15 December 2011

Herba Dalam Dunia Kesihatan

Assalamualaikum...
Malam ni meng'google' lagi..mesti pening kan ngan bahasa rojak camnih.Sekali sekala boleh la kut..kalu ari2 formal pun pening juga nak susun ayat cantik-cantik kan.maklumlah bukan pakar bahasa.
Saya terjumpa satu artikel yang sangat menarik untuk di baca...Mari baca sama-sama..baca jangan skip-skip tau..nanti tak paham, maksud bertukar pula Tekiu kepada sumber artikel ini kerana telah membuatkan saya terjentik hati untuk mentelaah nya.....Jom!
Sumber : IKIM  


Tumbuhan merupakan satu anugerah Allah yang tidak ternilai untuk manusia kerana ia mempunyai pelbagai kegunaan sama ada sebagai sumber makanan, ubatan, kosmetik dan lain- lain lagi. Malah, Malaysia merupakan antara negara terkaya di dunia kerana memiliki hutan hujan tropika yang mempunyai lebih 20,000 spesies tumbuhan. Ditambah lagi, kemewahan khazanah rimba Malaysia ini turut memiliki kira- kira 2000 spesies tumbuhan ubatan atau herba yang telah diwartakan, sekali gus menjadikan ia berperanan sebagai simpanan yang mengandungi bahan kimia bernilai untuk diproses menjadi produk asas penjagaan kesihatan mahupun sumber ubatan dan makanan. Penggunaan tumbuhan herba sebagai sumber ubatan dan juga makanan adalah sejajar dengan keperluan manusia itu sendiri. Selain ia digunakan dalam perubatan tradisional, tumbuhan herba juga menyumbangkan peranan dalam penemuan ubat- ubatan moden di mana Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah melaporkan bahawa sebanyak 80% daripada penduduk dunia bergantung kepada ubatan herba dalam penjagaan kesihatan asas.

Namun demikian, mungkin ramai di antara kita tidak mengetahui akan kewujudan tumbuhan tersebut serta kelebihannya dan memainkan peranan penting dalam menjamin kesejahteraan dan kesihatan yang berterusan. Mungkin pendedahan dengan produk penjagaan kesihatan, minuman- minuman herba berasaskan tumbuhan yang berlambak di pasaran sekarang membuka mata masyarakat kita bahawa tumbuhan memberikan nilaian hebat dalam mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Tetapi sejauh mana tumbuhan herba tersebut berkesan seperti mana yang didakwa oleh pengusaha- pengusaha ubatan dan makanan perlulah dikaji secara mendalam.
Oleh itu, banyak kajian sekarang ini tertumpu kepada penyelidikan tumbuhan herba. Antaranya ialah seperti tongkat ali, kacip fatimah, hempedu bumi, lidah buaya, pegaga, mengkudu, misai kucing, dukung anak  dan banyak lagi. Untuk memastikan agar tumbuhan herba ini dipelihara dan sumbernya berterusan, maka, kepelbagaian biologi iaitu hutan- hutan di negara kita perlu diurus dengan baik. Ini kerana, permintaan terhadap makanan kesihatan, ubatan tradisional yang berasaskan herba semakin meningkat dan mendapat tempat di hati orang ramai. Ini disebabkan oleh sifat kegunaan tumbuhan herba adalah pelbagai dan boleh digunakan secara meluas. Selain daripada sebagai sumber ubatan tradisional, tumbuhan herba juga digunakan dalam penghasilan bahan kimia tulen untuk ubat- ubatan dan juga ekstrak yang mengandungi bahan aktif. Di samping itu, ia bermanfaat di dalam industri makanan, minuman, perisa, kosmetik, bahan pencuci, wangi- wangian dan juga makanan tambahan (nutraseutikal).

Pada dasarnya, hubungan antara manusia dan tumbuhan tidak dapat disangkal  lagi kerana memang banyak manfaat yang diperolehi dari tumbuhan untuk manusia sejagat seandainya ia diguna dengan cara yang betul dan teratur. Disinilah peranan yang perlu dimainkan oleh manusia itu sendiri, agar apa yang telah dianugerahkan oleh Allah dapat dimanfaatkan keseluruhannya. Ternyata, penggunaan secara berkesan sumber tumbuhan herba menjadikan masyarakat kita mahir dalam mengatur dan mengurus hal ehwal kesihatan. Contohnya, penggunaan tumbuhan herba dalam perubatan tradisional. Orang- orang dahulu mungkin memperolehi pengetahuan berkenaan dengan khasiat tumbuhan herba dengan melihat kesan tumbuhan tersebut dimakan oleh haiwan. Ada juga yang mungkin ditemui secara sengaja atau tidak sengaja dan pengalaman yang ditimba mengajar masyarakat dahulu sama ada sesuatu jenis tumbuhan herba boleh dimakan atau tidak. Pemerhatian rupa bentuk, warna dan bau sesuatu tumbuhan merupakan cara yang penting dalam menentukan tumbuhan herba boleh digunakan untuk tujuan perubatan atau sebaliknya. Lantaran itu, perlunya juga penyelidikan yang saintifik disalurkan dalam bidang tumbuhan herba agar  pengetahuan masyarakat dahulu terhadap bidang ini tidak lenyap dalam arus perubatan moden. Ini kerana, potensi tumbuhan herba amat meluas sekali untuk dijadikan sebagai ubat- ubatan dan barang kegunaan yang lain.
Atas dasar ini yang bersesuaian dengan perubahan gaya hidup dan keperluan masyarakat kini, tumbuhan herba berupaya menghasilkan pendapatan yang lumayan kepada petani malah mampu memberikan pendapatan yang lebih tinggi berbanding sesetengah tanaman lain yang banyak diusahakan oleh petani. Oleh itu, penanaman  tumbuhan herba perlu diperluaskan dan dikomersialkan  selaras dengan Dasar Pertanian Negara 1998- 2010 yang mengenalpasti industri herba sebagai salah satu industri yang amat berpotensi dimajukan pada abad ke-21 ini. Sejajar dengan itu, penggunaan herba dalam industri di Malaysia telah meningkat berkali ganda sejak berpuluh tahun dahulu. Contohnya penggunaan makanan herba untuk kesihatan (farmaseutikal dan nutraseutikal) telah mencecah RM950 bilion pada tahun 1996 dan dijangka meningkat pada masa sekarang. Namun begitu, peningkatan tersebut bukanlah suatu yang mengejutkan kerana ia berdasarkan sifat kegunaan tumbuhan  herba yang pelbagai.

Melihat kepada perkembangan ini, pasaran produk berasaskan herba tidak perlu dibimbangi kerana telah wujud satu aliran  masyarakat di dunia yang berpendidikan termasuk di Malaysia sendiri yang tidak terlepas daripada dilanda arus perkembangan tersebut, sudah mula mengutamakan dan menggunakan barangan berasaskan semula jadi berbanding barangan yang mengandungi bahan kimia. Apabila memperkatakan barangan yang berasaskan tumbuhan herba bermakna kehidupan yang diamalkan adalah kembali ke alam semulajadi  dan ia adalah selamat digunakan kerana diamalkan turun temurun dalam penjagaan diri dan kesihatan. Di samping itu, ia berkesan untuk merawat dan menjauhi daripada penyakit. Apa yang penting, barangan tersebut berkemungkinan murah jika dibandingkan dengan produk keluaran luar negeri dan ia adalah mesra alam (degradable). Secara tidak langsung, penggunaan barangan yang berasaskan tumbuhan herba akan membantu dalam menjana ekonomi negara dan kita tidak akan bergantung kepada negara luar untuk produk penjagaan diri dan kesihatan.

Contoh tumbuhan herba yang dikenali dan agak meluas penggunaannya di Malaysia ialah tumbuhan kacip fatimah. Pengambilan kacip fatimah oleh wanita dikatakan dapat meningkatkan pengaliran darah untuk menghilangkan kelesuan dan keletihan. Disamping itu, ia dapat mempercepatkan proses kelahiran bayi dan dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin serta membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan. Kacip fatimah mengandungi unsur antioksidan dan phytoestrogen yang dapat membantu mencegah pembiakan sel- sel kanser dalam badan. Oleh itu, tidak hairanlah jika pada hari ini pasaran produk yang berasaskan kacip fatimah agak meluas berdasarkan manfaatnya yang pelbagai. 

Namun, apa yang menjadi persoalan, adakah benar seperti yang didakwa oleh pengeluar produk herba bahawa barangannya mengandungi unsur tumbuhan herba dan mampu memberikan kebaikan yang tertentu kepada kesihatan? Apa yang berlaku pada hari ini, ramai pengeluar produk herba menyatakan bahawa barangan yang diusahakan tersebut mengandungi tumbuhan herba yang sedemikian tetapi hakikatnya kuantiti tumbuhan herba dimasukkan ke dalam produk tersebut tidak mampu memberikan kesan yang mantap terhadap kesihatan. Oleh itu, apa yang diperlukan untuk memperluaskan lagi industri herba ini, selain daripada penyelidikan yang berterusan, perlu juga diadakan piawaian bagi produk herba bagi menjamin  mutu, keberkesanan dan keselamatan produk. Di samping itu, ia dapat menghasilkan produk yang seragam. Piawaian terhadap produk yang berasaskan tumbuhan herba perlu bagi menembusi pasaran dunia dan mengelakkan kekeliruan orang ramai terhadap manfaat sesuatu tumbuhan herba. Justeru itu, penyelidikan dan pembangunan terhadap tumbuhan herba perlu ditingkatkan dan mendapat kerjasama dari semua pihak agar khazanah tumbuhan yang kita miliki ini tidak lenyap begitu sahaja tanpa dimanfaatkan kegunaannya.


Camner..menarik bukan..Ini adalah artikel dari seorang Penyelidik, seorang researcher dari IKIM. ekurang-kurangnya kiter ada sedikit info tentang herba..bukannya makan saja tanpa sukatan dan aturan yang betullll...
Korang pikir yer kenapa watak kartun Popeye suka makan Bayam??
To be continued....

14 December 2011

Adab Kepada Kedua Ibubapa

Assalamualaikum
Rasa happy sesangat arini sebab mak dan ayah datang melawat kami sekeluarga di rumah. Terharu sebab susah-susah siap bawak rambutan 2 guni...rifqi asik berulang-alik masuk dapur amik rambutan...suke betul die harini. For d first time rifqi tak heran langsung ngan kartun boboiboy dan cd upin-ipin...hehehe
Malam ni terpanggil untuk menulis sedikit peringatan untuk diri sendiri dan juga rakan n pelawat blog ini. Semua anak di  dunia ini wajib menghormati kedua parent kiter.tanpa diorang sapalah kiter kan.
Pengertian adab kepada ibubapa ialah bersopan santun dalam pertuturan, perbuatan dan tingkah laku terhadap ibubapa. dan hukumnya WAJIB...diulang sekali lagi WAJIB.

Tata cara adab pergaulan dengan ibu bapa
  • Mengasihi dan mendoakan kebahagian dan kesejateraan dan buat kedua-duanya ketika mereka hidup dan memohon kempunan dan rahamat Allah apabila mereka sudah tiada lagi di dunia
  • Mengormati dihadapan dan dibelakang mereka
  • Memberi salam ketika kembali ke rumah atau keluar daripada rumah
  • Bersopan santun apabila berkomunikasi dengan mereka
  • Mentaati perintah kedua-duanya selagi tidak menyalahi perintah dan hukum Allah
  • Berterima kasih setiap kali pemberiannya dan curahan kasih sayangnya
  • Menjaga perasaan kedua-duanya terutama apabila mereka semakin tua
  • Menolong dan membantu mereka dirumah
Dan hikmahnya kita berbuat demikian pastinya....
  • mendapat keredhaan dan rahmat Allah taala
  • dihormati dan dikasihi oleh manusia
  • memperoleh kebahagian hidup didunia dan akhirat
  • dikurniakan pahala yang banyak disisi Allah
  • jiwa tenang dan tenteram

    Bayangkan pada orang yang di luar sana hidup yatim-piatu , sebatangkara dan tersisih..pada siapa tempat mereka mengadu selain dari Allah SWT. Syukur tidak terhingga kerana mak dan ayah saya @ embah lanang dan embah wedok kepada rifqi masih sihat dan dapatlah kami sekeluarga menikmati kasih sayang dari keduanya...Semoga Allah panjangkan umur mak dan ayah...Aminn

Info Terkini Nurlizz

Umum mengetahui harga produk nurlizz2 slimming adalah RM198 (1 botol ) dan promosi set RM490 (3 botol).
Harga ini sah sehingga 31 Disember 2011. Tetapi berkuatkuasa 1 Januari 2012 harga akan mengalami sedikit perubahan. Jadi untuk makluman pengguna semasa nurlizz dan pelawat blog, di sini saya paste kan info dari official blog nurlizz.

Sumber : Stokis Mizan 

 

 Walaupun mengalami sedikit kenaikan tapi saya yakin pengguna pasti sangat berpuashati dengan produk ini. jadi jangan tangguh lagi.Cepat dapatkan nurlizz slimming  dari saya sekarang!
Klik di bawah untuk belian online



13 December 2011

Petua Menghilangkan Parut atau Bekas Jerawat

Jerawat? Ada orang kulit licin jek macam kulit telur..ade tu..tak bape nak licin. Actually macam2 produk yang ada di pasaran yakni boleh membantu masalah parut or jerawat. Cuma sediakanlah rm secukupnya ..hehe.Bagi yang suka cara tradisi @ lebih mudah cara jimat..Meh sya ceritakan beberapa petua yang pernah diamalkan oleh saya sendiri untuk menghilangkan bekas jerawat selain dari bantuan produk..
  •  Campurkan madu dan bedak sejuk kemudian sapu di parut jerawat anda.

  • Kisarkan timun dan tapis airnya. Hampas timun tersebut sapukan di muka anda. Selepas setengah jam, cuci dengan air suam.
 
  • Gunakan daun lidah buaya. Ambil jelnya sahaja dan lumurkan pada kawasan berparut. Bilas dengan air suam setelah kering. 
Ada 3 cara tu je lah yang pernah saya cuba..sebenarnya ada banyak lagi cara. Tapi tak mau citer lah kan coz diri sendiri tak penah try..hehe..boleh follow jika suke..like lagi bagus..Mungkin wajah anda nanti secantik siti nurhaliza..haaa..try jangan tak try
 

Rifqi Nak Makan Ni Ker?

Assalamualaikum...
Buntu dah. Tak tau apa menu untuk rifqi makan arini...Selera makan boleh tahan tapi memilih...Anak kecil memang sume macam tu ker? Disebabkan rifqi menangis-nangis tak mau makan nasi..jadi setiap hari terpaksa tukar-tukar menu cekodok kentang+ikan bilis+udang+suka hati mama, roti kosong, roti coklat, jagung stim, ayam goreng, kentang goreng, donut, cereal, epal, pisang(paling die suka) dan....macam2 lagi kecuali nasi...huhuhu..
Takkan nak makan tu jer kan..nanti tak cukup khasiat vitamin pulak anak mama sorang ni..cari punya cari maybe rifqi nak makan kut kalu saya try buatkan lempeng/pancake. Ini planning yang pertama untuk rifqi.
Tekiu to rabiatunsweettouch sebab saya selalu mengintai resepi dalam blognya. Memang hebat..semua2 nya sedap2 belaka..Terjumpa resepi pancake ni. Mari lah cuba...Mohon dikopipes di sini yer..
 PANCAKE MAYONISE
Bahan:
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (kalu suka letak)
* 1 1/2 sdb mayonise
Cara:

  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
  2. Boleh guna blender.
  3. Biarkan selama 10 minit.
  4. Goreng dlm frying pan hingga masak.
  5. * adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
  6. kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik. 
Atau mungkin rifqi suka ngan lempeng pisang ...sebab memang dia suka sangat makan pisang..Ni die resepi yang dijumpai dari sumber yang sama. Rifqi nak tak?

LEMPENG PISANG OAT 

BAHAN-BAHANNYA :
  • 250 gram pisang, dilecek halus
  • 200 ml susu segar (atau guna 100 ml susu sejat + 100 ml air)
  • 1 cawan quaker oats
  • 3/4 camca teh baking powder
  • Sedikit gula jika perlu
  • Garam secukup rasa
 CARA MEMBUATNYA :
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu, mentega dan garam. Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Rehatkan bancuhan tadi selama 5 mini, tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit.
  2. Lenser kuali non-stick dengan sedikit minyak (mat guna paper towel bersih, celup sedikit dalam minyak dan sapu atas kuali), panaskan dengan api sederhana.
  3. Sendukkan bancuhan tadi ke dalam kuali dan leper2 kan sedikit. Tutup permukaanya, selepas 1 - 2 minit, buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2, boleh terbalikkan lempeng. Masak sekejap lagi. Angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
  4. Hidangkan bersama mentega dan madu..Selamat mencuba untuk semua
  • Madu, untuk hiasan
  • Mentega, untuk hiasan
  Yang ini pula..plan yang terakhir...sebabnya kuih ni guna kentang sebagai asas. Mungkin menarik minat si kecik tu




KUIH BAKAR KENTANG

Bahan-bahan ( 1 family... )
2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
3 sudu susu cair(ni akak tambah)
Cara-cara
  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
  4. masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min
 Mungkinkah semua ni rifqi nak makan? Jawapannya kena buat dulu pastu barulah tau apa kesukaan makanan anak-anak kite. Tiup semangat untuk diri sendiri supaya rajin masak..hehe..Tekiu sekali lagi kepada sumber resepi ini yer. InsyaAllah akan dipraktikkan..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    Copyright © Adeqrifqi Official Blog. Designed by Whitey Mommy