25 June 2012

Hutang wajib dibayar

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah pun masuk bulan Syaaban. Bermakna lagi sebulan lagi Ramadan yang mulia bakal menjelma.
Kite sebagai orang perempuan ni kadang-kadang buat-buat lupa or terlupe atau saja buat-buat lupa tentang hutang puasa tahun lepas yang masih belum dibayar@ganti. Sebenarnya ini peringatan untuk diri aku sendiri dan juga untuk semua insan bergelar perempuan di luar sana.

Sebagai makhluk Allah di muka bumi ini, patutnya kita bersyukur sebab kiter lah satu-satunya kumpulan makhluk tuhan yang dijadikan sangat istimewa. Jadi jangan jadikan keistimewaan yang diberi itu untuk kita culas dalam menunaikan kewajiban yang patut dilaksanakan. Hutang tetap hutang. Wajib dibayar. Kadang-kadang dengan sengaja kita melambat-lambatkan ganti puasa. Ada juga yang berkemampuan dan sihat tubuh badan untuk menggantikan puasa tapi sengaja tidak mahu.Alasan 1: boleh bayar fidyah apa...huhu.Alasan 2 : Alahh..lama lagi lilek laaa...Alasan 3 : Alemak tak leh le nak pot luck.. Aku pun tak paham yang jenis macam ini. Patutnya kene tanya ustaz dan ustazah bab hukum-hakam ini. Jangan buat hukum sendiri.Nauzubillah.

Sama gak dengan hutang-hutang yang lain. Hutang main kutu,hutang beli pinggan-mangkuk,hutang beli kain baju, hutang beli kereta, hutang beli rumah, hutang pinjaman peribadi,hutang kad kredit, hutang pinjaman pelajaran mahupun sekecil-kecil hutang memang wajib di bayar.wahh...betapa banyak hutang aku dah sebut dah tu. Maknanya dalam kehidupan kita ini memang seakan tak lari dari hutang.Tetapi wajib diingat..Mesti bayar wooo.... Melainkan pihak pemberi hutang dah declare nak bagi for free! Haiskhhh...best betul kalau sume dalam dunia ni free-free belaka kan?

Hutang oh hutang. jangan main-main dengan hutang ni.Bila hutang dah dilangsaikan maka senang la hati kan. Semua kerja yang dibuat smooth n steady je.Tak delah tersengguk-sengguk dan penuh berliku. Semuanya dipermudahkan oleh Allah SWT.InsyaAllah. Aku membebel ni bukan nak ditujukan kepada sesiapa. Tujuan aku menulis di blog ini pun sekadar luahan rasa hati aku sendiri dan menyuarakan pendapat diri sendiri.Lagi pun aku mengingatkan diri aku sendiri. Sebelum satu kita menuding jari pada orang lain, ingatlah sepuluh jari orang akan menuding kembali kepada kita. Lihat diri anda dulu, baru menyibuk hal orang lain.Wallahualam...

It's me..Alway be me....:)


Korang..ada berita baik ni. Page Adeqrifqi ada mengadakan contest "LIKE" and "SHARE"
Sesapa yang ada akaun facebook tu..moh ler join..Hadiah very d special..
ATAU
TEKIU SEMUA :)

4 comments

Post a Comment

Sila tinggalkan KOMEN anda if nak komen
Tapi kalu suka boleh la SHARE
TEKIU..ENJOY VIEWING...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Adeqrifqi Official Blog. Designed by Whitey Mommy