18 December 2011

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) - Berita Terkini

Apakah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)?
Satu pendekatan pentaksiran bersifat holistik yang menilai aspek kognitif (intelek0, afektif (emosi dan rohani) dan psikomotor (jasmani) selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK).

  1. PBS dalam konteks Pendidikan di Malaysia terbahagi kepada ;
  2. Pentaksiran Pusat
  3. Pentaksiran Sekolah
  4. Pentaksiran Psikometrik
  5. Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK)


Transformasi pentaksiran di Malaysia :-

  1. Mengurangkan peperiksaan pusat
  2. Memartabatkan PBS
  3. Memartabatkan guru dan sekolah
  4. Memberi penekanan aspek intelektual (jasmani, emosi, rohani dan sosial)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bantuan Rakyat 1 Malaysia - Jangan Tertipu Dengan Borang Palsu

Bagi sesiapa yang terlibat tetapi masih belum mengisi borang, bolehlah segera bertindak Maklumat lanjut boleh diakses dengan melayari laman web http://www.treasury.gov.my atau menghubungi talian 1-800-222-500, menurut kenyataan Kementerian Kewangan, lapor Bernama Online.

Daftar bantuan RM500 10 Disember

Pendaftaran permohonan bagi bantuan tunai RM500 untuk meringankan beban kos hidup rakyat yang berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah boleh dibuat mulai 10 Disember ini untuk tempoh sebulan, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Pembayaran bantuan wang tunai hanya akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari tahun depan, katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.
Beliau berkata, borang permohonan akan diagihkan secara percuma di semua Jabatan Pembangunan Persekutuan, pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) serta agensi kerajaan.
Borang yang lengkap diisi berserta salinan kad pengenalan hendaklah diserah di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah terpilih dan semua pejabat cawangan LHDN di seluruh negara. - Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Kewangan Kedua
“Borang yang lengkap diisi berserta salinan kad pengenalan hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah terpilih dan semua pejabat cawangan LHDN di seluruh negara,” katanya.

Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga, merangkumi individu berkahwin, termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa, ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan, individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan dan warga emas sebatang kara.

Ketua isi rumah yang bekerja sendiri juga layak untuk memohon.

Ahmad Husni berkata, pembayaran bantuan berjumlah RM2.6 bilion itu dijangka memberi manfaat kepada 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah di negara ini.
Pada pembentangan Bajet 2012, kerajaan mengumumkan untuk memberi bantuan itu sebagai tanda prihatin dalam usaha untuk membantu meringankan kos sara hidup rakyat di negara ini yang semakin meningkat.
Sumber :
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/DaftarbantuanRM50010Disember/Article/index_html

Post a Comment

Sila tinggalkan KOMEN anda if nak komen
Tapi kalu suka boleh la SHARE
TEKIU..ENJOY VIEWING...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Adeqrifqi Official Blog. Designed by Whitey Mommy